Buurtfeest of geluidsoverlast?

Help de gemeente Amsterdam! Vertel ons deze zomer hoe jij het geluid van de festivals in het Westerpark en rondom de NDSM-werf ervaart.

Download de app in de Google Play store of App StoreOnderzoek Geluidsbeleving

De gemeente Amsterdam werkt dit jaar voor de tweede keer samen met SoundAppraisal in project over geluidsbeleving. Dat gebeurt de hele zomer rondom muziekevenementen op het Westerpark en de NDSM-werf. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Samen doen wij namelijk onderzoek naar hoe buurtbewoners en bezoekers het geluid van een festival ervaren, of dat nou positief is of negatief. Door middel van een smartphone app, MoSART, kan jij jouw beleving op elk gewenst moment doorgeven. Vele handen maken licht werk en hoe meer mensen meedoen, hoe beter de resultaten worden. Daarom vragen we je om mee te doen aan dit mooie project!

  • Device Content Image
  • Device Content Image
  • Device Content Image
  • Device Content Image

MoSART gebruiken is simpel

Download de app, log in met je account, en geef je beleving aan!

Dat doe je door een opname van 30 seconden te maken en daar wat vragen over te beantwoorden, zoals 'Wat vind je van het geluid?' en 'Wat voor geluiden hoor je?'

Op die manier registreren we jouw subjectieve, persoonlijke beleving van het omgevingsgeluid (bijvoorbeeld of je hiervan hinder ervaart). Dat persoonlijke aspect vinden wij belangrijker dan het meten van decibellen, en het levert waardevol inzicht op.

Veelgestelde vragen

SoundAppraisal is ontstaan vanuit soundscape onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft ook relaties met de Hanzehogeschool. We zijn allemaal universitair onderzoekers, docenten of student Kunstmatige Intelligentie, en zijn samen een bedrijf begonnen om met onze tools en kennis de wereld te verbeteren.
De gemeente wil weten hoe Amsterdammers het geluid van verschillende festivals ervaren. Zij kunnen aangeven of dit positief of negatief is en in welke mate. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om te kijken of maatregelen die de gemeente neemt of gaat nemen op het gebied van geluidsnormering en geluidsoverlast, effectief zijn. Op die manier willen we zorgen voor een betere balans tussen veilige en feestelijke evenementen, en minder overlast voor de omgeving en de stad.
Tijdens PITCH Festival op 1 juli, Milkshake op 29 en 30 juli, Encore op 19 augustus, VOLTT op 26 augustus en Valtifest op 9 september.
Omwonenden kunnen via de app op elk gewenst moment aangeven hoe zij het geluid in de omgeving ervaren. De app is ontwikkeld door SoundAppraisal, dat gespecialiseerd is in dit type onderzoek.
Wij vinden het belangrijk dat er zuiver met jouw belevings- en geluidsdata wordt omgegaan. We gaan ervan uit dat je de metingen wilt delen met de betrokken organisatoren van evenementen, gemeentes en met ons zodat we er wetenschappelijk onderzoek mee kunnen doen. Hiervoor slaan wij een aantal persoonsgegevens op om een zinvolle werking van de app mogelijk te maken (zoals je emailadres). Deze persoonsgegevens worden voor de verwerking van de data losgekoppeld, zodat jouw bijdrage geheel anoniem blijft. Voor de precieze omgang met persoonsgegevens verwijzen wij je door naar onze voorwaarden die je hier kunt vinden of in de app.
Iedereen mag meedoen of ze nu voorstander zijn van festivals of niet. Hoe meer mensen er mee doen, hoe groter de kans dat alle geluiden gehoord worden. Daarom roepen we iedereen op om hun meting in te sturen, ook op dagen dat er geen festival is. Op die manier kunnen we een goede vergelijking maken tussen dagen met en zonder festival.
De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in de herijking van het evenementenbeleid, dat in 2018 ingaat. Dit onderzoek is één van de middelen die daaraan bijdragen. Daarnaast wordt er op andere manieren informatie uit de buurt opgehaald.

Men kan altijd bellen naar
14 020
als er overlast ervaren wordt, of online een melding doen via www.amsterdam.nl/mor.
De groep omwonenden die de gemeente informeert over evenementen, is groot. Afhankelijk van de windrichting kan het aantal mensen dat iets van het evenement merkt, variëren.
Iedereen die binnen een straal van 10 km rondom het festival een meting doet is direct zichtbaar. Maar ook hierbuiten worden metingen opgeslagen.

Heb je nog vragen?

We zijn je graag van dienst! Je kunt ons telefonisch bereiken op 050-2112478 of een email sturen door dit contactformulier in te vullen. Een brief sturen mag natuurlijk ook. Dat kan naar Postbus 1708, 9701BS Groningen.